TINA MODOTI: Biografija

Tina Modoti (1896-1942) fotografkinja, model, glumica, revolucionarna politička aktivistkinja, rođena je kao Asunta Adelaide Luiđa Modoti Mondini u Udinama, regija Frijuli, Italija.
Emigrirala je u SAD sa 16 godina i u ranoj mladosti  bavila se plesom i glumom. Igrala je u nekoliko pozorišnih  predstava i nijemih holivudskih filmova (,,Tigrov kaput", ,,Jahanje sa smrću", ,,Mogu da objasnim") i bila je model umjetnicima. Početkom dvadesetih godina kao model je i upoznala čuvenog američkog fotografa Edvarda Vestona i počela da radi kao njegova asistentkinja.
Zajedno sa Vestonom, 1923. godine odlazi u Meksiko Siti. Radeći na portretima, njih dvoje brzo stupaju na umjetničku scenu glavnog grada Meksika. Modoti se ubrzo susrijeće sa tamošnjim avangardistima, i takođe postaje oficijelna fotografkinja cvjetajućeg meksičkog muralističkog pokreta.
Četiri godine kasnije, pridružuje se Meksičkoj komunističkoj partiji, svoju pažnju usmjerava na politiku, a njeni radovi postaju sve više politički motivisani. U tom periodu, fotografije objavljuje u časopisima poput: „Meksikan Folkvejs", „Forma", kao i mnogo radikalnijem „El Maćete". Velika samostalna izložba koju je imala 1929. godine u Nacionalnoj biblioteci promovisana je kao „Prva revolucionarna izložba fotografija u Meksiku". Ubrzo zatim, zbog političkog angažovanja, deportovana je iz zemlje.
Tokom izgnanstva boravi u Njemačkoj, Rusiji i Španiji, da bi se deset godina kasnije, pod lažnim imenom, vratila u Meksiko, gdje i umire u 46. godini života.

® Copyright 2017 NVO Most kulture - Crna Gora